Pien012.reismee.nl

de wijnoogst van 2014

In september was het eindelijk zover...onze eerste eigen wijnoogst! De wijngaard achter ons huis sloeg niet goed aan dus die had Mike al verwijderd ( komend jaar zullen daar nieuwe wijnranken in geplaatst worden). Het plukken van de druiven hebben we op de wijngaard vóór het huis gedaan en daar kwam 100 kilo aan druiven vanaf. Komende jaren zal dat alleen maar meer worden natuurlijk. 's Morgens rond 07.30 verzamelen van een groepje vrienden en na 'n kopje koffie aan de slag. Toen de oogst eenmaal binnen was zijn we even gaan ontbijten om vervolgens door te gaan met het selecteren van de druiven ( de rotte eruit halen en zoveel mogelijk takjes verwijderen). Fo, de tante van Mike had als taak om de druiventrossen te wassen in een speciaal bad. Hierna gingen de trossen in de “kneuzer” een machine die de druiven alvast een beetje kneust en van de steeltjes ontdoet. Heel vroeger ging dat in grote tonnen waar je met blote voeten in stond rond te dansen maar afgezien dat dit heel erg zeer doet aan je voetzolen is het ook erg onhygiënisch en zie je het hier in Spanje alleen nog maar op grote wijnfeesten als toeristisch vermaak ( en hoop je dat je die wijn niet krijgt geschonken..) Na het kneuzen vallen de druiven in de gistkuip. Na 7 uur heeft Mike alvast 15 liter afgetapt om rose van te maken. De rest heeft ongeveer 5 weken in de ton liggen gisten waaraan gistvoeding is toegevoegd ( een hulpmiddel om de suikers om te zetten in alcohol) Tijdens dit proces ontstaat een bovenlaag van pitten en velletjes, dat noemen ze de hoed, die 2x per dag ondergedompeld moet worden om zo de extractie van de wijn te beïnvloeden. Voordat de druiven in de pers gingen is er eerst zogenaamde “lekwijn” afgetapt, zo'n 8 liter, deze wijn heeft een andere smaak dan de uiteindelijke perswijn omdat hierin de resterende pitjes en velletjes meegaan waardoor meer taninesmaak aan de wijn wordt toegevoegd. Vervolgens ging de rest uit de kuip door de druivenpers en werd in schoongemaakte flessen gedaan. Hier ging wat sulfiet bij en gistvoeding, daarna het waterslot erop. Na ongeveer 4 weken moet de wijn overgeheveld worden om zoveel mogelijk droesem achter te laten. Bij het overhevelen is een melkzuurbacterie toegevoegd om de zogenaamde appelzuren om te zetten in een mildere wijnsmaak. Nu moet de wijn eerst tot rust komen en na een aantal maanden zullen de flessen opnieuw overgeheveld worden waarbij wat sulfiet wordt toegevoegd om oxidatie te voorkomen. Tijdens dit proces wordt de wijn nog 1x fijn gefilterd. Als het goed is kunnen we in maart 2015 de wijn gaan bottelen. Na 1 jaar, in dit geval dus in september 2015, moet de wijn goed te drinken zijn...we gaan het beleven! Spannend zo'n eerste keer en we zien dit dan ook echt als een proefjaar, wat kan volgende keer beter, anders, meer of minder. Nu nog een goede naam bedenken voor op het etiket...!

keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie
keer bekeken
reactie