Pien012.reismee.nl

Fotoseries

Hieronder vind je een overzicht van alle fotoseries.

de wijnoogst van 2014

In september was het eindelijk zover...onze eerste eigen wijnoogst! De wijngaard achter ons huis sloeg niet goed aan dus die had Mike al verwijderd ( komend jaar zullen daar nieuwe wijnranken in geplaatst worden). Het plukken van de druiven hebben we op de wijngaard vóór het huis gedaan en daar kwam 100 kilo aan druiven vanaf. Komende jaren zal dat alleen maar meer worden natuurlijk. 's Morgens rond 07.30 verzamelen van een groepje vrienden en na 'n kopje koffie aan de slag. Toen de oogst eenmaal binnen was zijn we even gaan ontbijten om vervolgens door te gaan met het selecteren van de druiven ( de rotte eruit halen en zoveel mogelijk takjes verwijderen). Fo, de tante van Mike had als taak om de druiventrossen te wassen in een speciaal bad. Hierna gingen de trossen in de “kneuzer” een machine die de druiven alvast een beetje kneust en van de steeltjes ontdoet. Heel vroeger ging dat in grote tonnen waar je met blote voeten in stond rond te dansen maar afgezien dat dit heel erg zeer doet aan je voetzolen is het ook erg onhygiënisch en zie je het hier in Spanje alleen nog maar op grote wijnfeesten als toeristisch vermaak ( en hoop je dat je die wijn niet krijgt geschonken..) Na het kneuzen vallen de druiven in de gistkuip. Na 7 uur heeft Mike alvast 15 liter afgetapt om rose van te maken. De rest heeft ongeveer 5 weken in de ton liggen gisten waaraan gistvoeding is toegevoegd ( een hulpmiddel om de suikers om te zetten in alcohol) Tijdens dit proces ontstaat een bovenlaag van pitten en velletjes, dat noemen ze de hoed, die 2x per dag ondergedompeld moet worden om zo de extractie van de wijn te beïnvloeden. Voordat de druiven in de pers gingen is er eerst zogenaamde “lekwijn” afgetapt, zo'n 8 liter, deze wijn heeft een andere smaak dan de uiteindelijke perswijn omdat hierin de resterende pitjes en velletjes meegaan waardoor meer taninesmaak aan de wijn wordt toegevoegd. Vervolgens ging de rest uit de kuip door de druivenpers en werd in schoongemaakte flessen gedaan. Hier ging wat sulfiet bij en gistvoeding, daarna het waterslot erop. Na ongeveer 4 weken moet de wijn overgeheveld worden om zoveel mogelijk droesem achter te laten. Bij het overhevelen is een melkzuurbacterie toegevoegd om de zogenaamde appelzuren om te zetten in een mildere wijnsmaak. Nu moet de wijn eerst tot rust komen en na een aantal maanden zullen de flessen opnieuw overgeheveld worden waarbij wat sulfiet wordt toegevoegd om oxidatie te voorkomen. Tijdens dit proces wordt de wijn nog 1x fijn gefilterd. Als het goed is kunnen we in maart 2015 de wijn gaan bottelen. Na 1 jaar, in dit geval dus in september 2015, moet de wijn goed te drinken zijn...we gaan het beleven! Spannend zo'n eerste keer en we zien dit dan ook echt als een proefjaar, wat kan volgende keer beter, anders, meer of minder. Nu nog een goede naam bedenken voor op het etiket...!

Eerste helft 2014

Het jaar is nog niet voorbij maar alweer genoeg belevenissen voor een nieuwe fotoreeks. Begin dit jaar zijn mijn 2 vriendinnen Pauline en Gerda hier geweest, we hebben onze eerste Koningsdag beleefd op de Hollandse club. Verder genoten van gezellige etentjes zoals paella bij Joop en Fo ( tante en oom van Mike), een haute cuisine maaltijd bij onze Belgische buren Michel en Marina en een bijzondere eetbelevenis hoog in de bergen meegemaakt bij Can Sueno. Dit restaurantje wordt gerund door een Nederlands echtpaar dat 3 dagen per week hun huis openstelt voor gasten en maaltijden bereidt met biologische produkten uit eigen tuin. Begin juni ben ik met mijn 2 zusjes naar Madrid geweest om mijn 50e verjaardag dunnetjes over te doen. In augustus had het nichtje van Mike, Astrid met zoontje David en vriend Michel voor 2 maanden een huis in de buurt gehuurd en zijn we een paar keer met elkaar op stap geweest. En natuurlijk het verloop van de eigen wijngaard...de druiven groeien geweldig en binnenkort gaan we onze eerste oogst binnenhalen! Dat zal dan ook de volgende fotoserie worden.

ons dorp

Je vindt Lliber aan de Costa Blanca, tussen Valencia en Alicante. Bij Benissa ongeveer 7km het binnenland in. Het valt onder de Marina Alta wat onder de provincie Alicante valt. Het kleine dorpje Lliber is een van de vijf dorpjes die in de door bergen omsloten Jalónvallei ligt. Lliber heeft ongeveer 700 inwoners en ligt 274mtr boven de zeespiegel. De Costa Blanca is een van de gezondste plekken op aarde! Dit komt vanwege de schone lucht en het fantastische klimaat. Op anderhalve kilometer ligt het dorpje Jalón/Xaló waar we onze dagelijkse boodschappen doen. In 15 à 30 minuten rijden liggen de meest fantastische zandstranden van de Costa Blanca: Altea, Benidorm, Calpe, Denia of Moraira. Op 1 uur rijden zit je in het centrum van Valencia of Alicante. Het dorp LLiber heeft eigenlijk alles ( bakker/slager/apotheek/fysio/ kroegen etc) Het ziet er brandschoon uit ( geen propje op straat) en meestal zie je weinig tot geen mensen. Wanneer de school 's morgens begint staat de plaatselijke politieagent het verkeer te regelen in de o zo bruisende hoofdstraat!

verjaardagskado voor Mike

Mike is de 25e jarig en wat geef je aan een man die (bijna) alles al heeft? Toevallig kwam ik op internet een leuke site tegen en zo kwam ik op het idee voor mijn kado. Afgelopen week een paar keer de afspraak moeten cancelen omdat het net even iets te bewolkt was of er stond teveel wind, maar vandaag was het zover...een fotoshoot vanuit de lucht van het huis en de tuin! Twee Nederlandse jongens met een mini helikoptertje... We weten nu al dat we dit over een paar jaar nóg eens laten doen zodat je goed kan zien hoe groot de wijngaard is geworden en welke veranderingen in de tuin al dan niet zijn aangeslagen. Overigens heeft Mike geregeld dat we maandag voor een paar dagen naar Madrid gaan. Hier zijn we allebei nog niet geweest dus dat wordt ook weer een geweldige ervaring!!

Drukte in onze Xalon vallei

Afgelopen week is de druivenoogst begonnen. Eerst de witte muskaatdruiven om de cava te maken en aansluitend ook de blauwe druiven. Om de mierzoete moscatel dessertwijn te maken wordt een gedeelte van de witte druiven wat later geoogst.

Bones Festes in LLiber

In augustus vinden er overal dorpsfeesten plaats, vaak ter ere van de patroonheilige. San Roque is de beschermheilige die Lliber op 16 augustus eert. In een belangrijke processie wordt de heilige door de straten van het kleine wijndorpje gedragen. Volgens het verhaal is hij op 15 of 16 augustus 1379 in een Franse gevangeniscel, verdacht van spionage overleden. Op 20-jarige leeftijd gaf hij al zijn geld aan de armen en leverde zijn adellijke Franse titel in om als Pelgrim naar Rome te trekken. Op zijn borst had hij een geboorteplek in een vorm van een kruis en met behulp van het geloof en het teken van het kruis verzorgde hij vele door de pest getroffen medemensen. Natuurlijk werd hij ook ziek en hij ging naar een rustige bosrijke plek om te sterven. Een hond vond hem daar, likte zijn wonden en bracht hem iedere dag een stuk brood. Hij overleefde de pest. Honderd jaar na zijn dood werd hij heilig verklaard. De hond naast het beeld heeft een brood in zijn bek en San Roque tilt zijn pelgrimsmantel omhoog om het litteken van de pest te laten zien.

de tuinkas is klaar!

Onze tuinkas hebben we in Nederland gekocht want hier in Spanje is er weinig tot niks te vinden op dit gebied. Als bouwpakket meegekomen in de verhuiswagen, eenmaal uitgepakt bleken we toch wat materialen tekort te komen maar door het bedrijf alsnog naar Spanje verstuurt. Het had wat voeten in aarde...zie de bouwtekening in de fotoserie!!...maar handig als hij is heeft Mike het prima voor elkaar gekregen. Ik ben supertrots en onwijs blij dat ie staat. En nu maar kweken en stekken en enten met behulp van een reeks tuinboeken en zien of ik groene vingers heb...

stiertjes los in Xalon

in augustus zijn er overal fiestas, ochtendwaken met knalvuurwerk, vaak een processie en een mis ten gunste van de patroon heiligen, vrolijke optochten en 's avonds worden er in een afgezet centrum stiertjes losgelaten. De winkels en huizen zijn gebarricadeerd met hekken en er staan steigers met bankjes waar je op kan plaats nemen om veilig het schouwspel gade te slaan. Hoewel ik het érg zielig vind voor de stieren is het toch ook wel een spectakel en als typisch Spaans gebeuren móet je dit een keer mee gemaakt hebben...

dit staat er in onze tuin..

fruitbomen, palmen, bloeiende struiken en eigen kweek...

ons huis en de tuin

kleine indruk van hoe we hier wonen....

dagje Benidorm

na ongeveer 3 kwartier rijden zit je al in Benidorm. Hoewel de stad erg hard probeert om aan het imago van oud, bejaard en scootmobielen af te komen heb ik toch echt niet iets anders kunnen ontdekken....nouja, ook veel dronken Engelsen met tattoo's en piercings. Maar zéker de moeite waard als je een dag lol wilt hebben!!

wandeling vanuit huis richting LLiber

we kunnen verschillende routes lopen vanuit ons huis, deze keer was het via Vall del Pop naar beneden richting ons dorp Lliber. Drie kwartier genieten van uitzicht en grappige dingen die je onderweg tegenkomt...

Gazebo

van een stuk tuin, iets hoger gelegen achter het huis, is een groot terras gemaakt met een gazebo erop van 6 bij 4 meter...

bloei van de amandelbomen

in februari/maart staan de bomen in volle bloei, vanuit de bloesem groeit de amandel, deze rijpt een aantal maanden en in oktober kan je gaan "plukken" dat houdt in met stokken tegen de bomen slaan en de gevallen amandelen opvangen. Je legt ze te drogen in de zon en daarna komt het heidense karwei van openbreken. Je tikt ze open met een hamertje. Heel lekker...de amandelen een paar minuten in kokend water leggen waardoor je het vliesje er heel makkelijk vanaf kan pellen, even in de olijfolie bakken en daarna zouten

aanleg wijngaard van Mike

de stukken grond zijn eerst omgeploegd waarna er verse rode grond is toegevoegd. Mike is de palen gaan uitzetten en daarna begonnen met kuiltjes graven, hierin komt de jonge wijnstok. Deze is ge-ent en als het ware verzegeld met rood "kaarsvet", door de groei breekt het zegel open en komen de eerste blaadjes tevoorschijn. Met het stokje ernaast kan je de wijnrank gaan begeleiden, als ze hoog genoeg zijn wordt de wijnrank verbonden aan de draden die tussen de ijzeren palen gaan lopen.